Riktiga stenhus

I generationer har det i Sverige byggts hus i sten, dom står många gånger stolta kvar som minnen av en svunnen tid. Många har överlevt från 1100 talet till idag.

Nu är åter dags att börja bygga i sten! Här nedan kommer en kort video om den sten vi använder oss av.

 

Vi kan som enda företag i Sverige bygga hus i granit. Husen byggs med 30 cm tjocka granitstenar som sätts i kalkbruk. Vi jobbar alltså inte med lecasten eller putsade betonghålsten med puts utanpå utan med massiv granit.

Fasadstenen som huset byggs av är en granit från Skåne, sk Bjärlövsgranit, den har en varm ton med lite röda pigment. Sockelstenen består av en granit med namn Halandia. Den kommer skilja ut sig från huset på ett fint sätt med sin vackra textur. Fasaden blir i stort sett underhållsfri. Sten är ett material som bara blir vackrare med åren. Det blir alltså ett hus som kommer stå stolt och starkt i generationer. Husen levereras fullt färdiga med golvvärme och i övrigt höga materialval.

Dom inre ytorna som är av sten består av kalksten. Alla leveranser av sten kommer från Sveriges största företag inom stenbrytning, Naturstenskompaniet, www.naturstenskompaniet.se.

Husets stomme i sten blir bärande, bakom den kommer en isolering på 20 cm och sedan väggskivor.

Man får alltså en väggtjocklek på 50 cm. Det gör att man får djupa vackra fönsternischer. Huset man vill ha blir ritat och konstruerat av en arkitekt. Det innebär att kunden får utforma en stor del av huset.

Jag som bygger är en av Sveriges sex mästare i stenhuggning och har en lång och gedigen erfarenhet av arbeten med kulturbyggnader, såsom slott och kyrkor.